Nöjen

Utöver Sankt Petersburgs alla fantastiska sevärdheter finns det gott om förströelser och familjenöjen i staden. Du kan se isbjörnar på zoo, hajar i akvarium eller en strålande stjärnhimmel mitt på dagen. Missa inte heller det bubblande nattlivet.

Nöjespark

Den största nöjesparken i Sankt Petersburg heter Divo Ostrov och ligger på Krestovskij Ostrov i närheten av tunnelbanestationen med samma namn. Här finns en 1,5 kilometer lång berg- och dalbana, radiobilar, en interaktiv lasershow, 4D-bio och en rad andra attraktioner. En dagsbiljett kostar mellan 90-130 kronor.

Nattliv

Sankt Petersburgs nattliv är sprudlande och skiljer sig en aning från det svenska. Ölen är billigare, klubbarna har öppet längre – en del ända till klockan 06.00 på morgonen och det blir sällan stökigt ute i nattlivet. Du kan välja på allt från mysiga små källarbarer till glänsande casinon eller vilda dansklubbar.

Zoo

På Leningradskij Zoopark kan besökarna se livs levande isbjörnar. Bland djuren finns också en del kattdjur och fåglar. Parken öppnades redan 1865 och ligger i anslutning till fler populära familjenöjen, så som ett tivoli, ett planetarium (se nedan) och en rad restauranger. Du hittar Leningradskij Zoopark på Alexandrovskij Park 1 i närheten av tunnelbanestationen Gorkovskaya.

Planetarium

I närheten av Leningradskij Zoopark finns ett annat spännande utflyktsmål som passar hela familjen, nämligen ett planitarium. Den som vill lära sig något om astronomi gör bäst i att kunna ryska, men om man nöjer sig med att utforska stjärnhimlen mitt på ljusan dagen så kan man få en rolig upplevelse i alla fall. Planetariet ligger i Alexandrovskij Park och närmsta tunnelbanestation är Gorkoskaya.

Havsakvarium

Sankt Petersburgs havsakvarium ligger centralt i staden och är Rysslands största i sitt slag. Ungefär 5 000 fiskar och andra havsdjur inryms i den 5 000 kvadratmeter stora anläggningen som är indelad i sju olika klimatzoner. Rockor, marulkar och hajar är bara några av akvariets invånare. Du hittar havsakvariet på Ulitsa Marata 85 i närheten av stationen Ligovsky Prospekt.

Shopping

Även om utbudet på Sankt Petersburgs shoppingscen skiljer sig från modemetropoler som London eller Paris så kan du göra bra fynd här. I synnerhet inhemskt producerade varor och alkohol är betydligt billigare att köpa här än hemma.

Billiga varor

Om inte märket spelar någon roll bör du leta efter rysktillverkade spritsorter och kläder. Du kan hitta bra kostymer, jackor och andra kläder för en billig peng i den inhemska produktionen. Hemelektronik håller ungefär samma priser som i Sverige, men även inom den kategorin kan du spara en hacka på inhemska märken, till exempel det ryska kameramärket Zenit. Även böcker är billiga, men utbudet av engelska böcker är ganska litet.

Marknader

Du kan hitta marknader i anslutning till många tunnelbanestationer i Sankt Petersburg. Vill du besöka en riktigt stor marknad kan du gå till den centralt belägna Aproksin Dvor på Sadovaya Ulitsa. Du kan hitta det mesta, men priserna är ungefär detsamma som på lokala lågprisvaruhus. Däremot kan ju marknaden vara en upplevelse i sig.

Souvenirer

Prylar att ta med dig hem hittar du ofta i anslutning till de stora sevärdheterna i staden. Populära souvenirer är den klassiska ryska dockan matruschka, handmålade askar och mindre målningar.