Sevärdheter

Den enorma staden Sankt Petersburg innehåller fler betydelsefulla sevärdheter än vad någon hinner uppleva under en vanlig semestervecka. Det du inte får missa under din vistelse är någon av de spektakulära katedralerna i staden. Besök gärna också något av museerna för en inblick i Rysslands händelserika historia.

Kazan Cathedral

Själva huvudbyggnaden i Kazankatedralen ligger nästan dold bakom 96 pelare, uppradade i den enorma flygeln ut mot Nevsky Prospekt. Katedralen började byggas 1801 och tog 10 år att slutföra. Arkitekten Vorokin hade från början planer på att bygga ännu en jätteflygel mittemot, men det blev aldrig av. Du hittar Kazankatedralen i närheten av tunnelbanestationen Nevsky Prospekt.

Isakskatedralen

Stadens största katedral, Isakskatedralen, är ett sagolikt mästerverk med tusentals detaljer och klassiska, ryska lökkupoler på taket. Katedralen som stod färdigt 1858 väger 300 000 ton och sträcker sig 101,5 meter över marken. Besökare kan gå upp i katedralen och får då en slående utsikt över staden. Du hittar Isakskatedralen på Isakevskaja ploschad i närheten av tunnelbanestationen Nevsky Prospekt.

Det ryska statliga museet

Är du intresserad av rysk konst är det hit du ska gå. Här finns världens största samling av just rysk konst. De 400 000 objekten i museet är daterade från 900-talet och framåt. Du hittar museet mitt i centrum av Sankt Petersburg, inrymt i palatset Mikhailovsky. Besöksadressen är Inzhenyernaja ulitsa 4 i närheten av tunnelbanestationen Gostiny Dvor.

Peter och Pauls fästning

Denna fästnings grundades 1703, samma år som Sankt Petersburg, och innehåller flera sevärdheter. Här finns bland annat ett flertal museum, en katedral och en rad aktiviteter. På sommaren går det helikopterturer över staden från fästningen. En helikoptertur kostar runt 200 kronor. Fästningen ligger i Alexandrovskij Parken i närheten av tunnelbanestationen Gorkovskaya.

Kryssaren Aurora

Det ryska krigsskeppet Aurora har varit med i det rysk-japanska kriget i början av 1900-talet och även i andra världskriget. Kryssaren hade också en viktig roll i startskottet för den ryska revolutionen 1917. I dag fungerar Aurora som ett museum. Besöksadressen är Petrogradskaya nab. 3, och den närmaste tunnelbanestationen heter Gorkovskaya.

Statliga Eremitaget

Den maffiga byggnaden, Statliga Eremitaget, är ett av världens äldsta och största museum. Bland de fler än två miljoner olika föremålen i samlingarna finns verk från världsberömda konstnärer som Rembrandt och Da Vinci. Se till att ha gott om tid på dig när du besöker museet – det är nämligen 350 salar stort. Du hittar Statliga Eremitaget på Dvortsovaya nab. 34 i närheten av tunnelbanestationen Gribojedova.