Om Sankt Petersburg

Sankt Petersburg är Rysslands näst största stad och bär på ett otroligt kulturarv ända tillbaka från de gamla tsarernas tid på 1700-talet. Genom historien har staden även gått under namnen Leningrad och Petrograd.

Historia

Sankt Petersburg grundades 1703 av tsaren Peter den store som också gav staden sitt namn. Tack vare sitt läge vid Östersjön kom staden att bli Rysslands kontakt med västvärlden. Före första världskriget var Sankt Petersburg Rysslands huvudstad, men efter kriget och den ryska revolutionen flyttades makten åter till Moskva. Staden utsattes hårt av andra världskriget och mer än en miljon människor dog, främst på grund av svält och kyla. Efter sovjetunionens fall har staden återhämtat sig, och den vackra stadskärnan är i dag upptagen på Unescos världsarvslista.

Sankt Petersborna

Fler än 4,5 miljoner människor bor inom Sankt Petersburgs federala stadsområde som innehåller ett trettiotal mindre städer och orter. Trots den höga siffran motsvarar Sankt Petersborna bara 3.21 procent av hela Rysslands befolkning. Ett tjugotal etniciteter finns representerade i staden varav ukrainare är den största gruppen efter ryssarna själva. De flesta människorna bor i lägenheter. Fram till Sovjetunionens fall var det inte ovanligt att flera familjer tvingades dela lägenhet med varandra.